Toepassing Video-interactie

In de jaren negentig kwamen er in de simulators van KLM videorecorders die gebruikt werden om de prestatie van de piloten te filmen tijdens hun training. De beelden werden gebruikt voor de evaluatie door het team en na afloop vernietigd. In de luchtvaart wordt de uitvoering van iedere vlucht vastgelegd op datarecorders. In de meeste… Lees meer »

Crew Resource Management, training of transformatie?

Crew Resource Management is niet een training Crew Resource Management is niet een training maar een verandering in de manier van samenwerking en omgang binnen het team waarvan een training een klein onderdeel is. Vertrouwen tussen teamleden De basis voor een goede samenwerking tussen teamleden is onderling vertrouwen. Daarmee wordt niet bedoeld dat ze vertrouwen hebben… Lees meer »

Zijn professionals in de gezondheidszorg zo moeilijk te veranderen?

Professionals in de gezondheidszorg en innoveren Vele ziekenhuisbestuurders en zorgmanagers stellen zich regelmatig de vraag; hoe krijg ik de medisch professionals in mijn ziekenhuis zo ver dat ze zich houden aan richtlijnen en protocollen, en dat ze niet alleen medisch inhoudelijk innoveren maar ook organisatorisch en op het vlak van samenwerken. Gebruikelijke manier van invoeren nieuwe… Lees meer »

Medisch teamwork, CRM in de gezondheidszorg

Het boek Medisch teamwork, CRM in de gezondheidszorg, is op de markt. Vandaag was ik in een ziekenhuis bezig met de voorbereidingen voor CRM training en sprak ik met een medisch specialist. We spraken over de mate van teamwork op zijn OK’s of afdeling. Hij vertelde dat er in zijn woonplaats een ernstig ongeluk had plaats gevonden en hoe… Lees meer »

Leiderschap en regie in de zorg

Wat mij iedere keer opvalt is dat medewerkers in de zorg weinig tot geen vaardigheden hebben op het vlak van samenwerken. Vooral de niet-technische vaardigheid ‘leiderschap’ ontbreekt in veel gevallen. Met leiderschap bedoel ik niet dat iemand goed onderlegt is op het medische vlak en hiermee de juiste opdrachten kan geven. Maar dat je in… Lees meer »

Schrijven van een boek over Crew Resource Management

Het afgelopen jaar heb ik met andere mensen gewerkt aan een boek over medisch teamwork. We hebben in het boek gekozen voor het geven van een theoretische achtergrond naast veel praktische informatie en voorbeelden. De uitgever heeft het productieproces opgestart. Het afgelopen jaar heb ik met andere mensen gewerkt aan een boek over medisch teamwork…. Lees meer »

Korte Team Resource Management (TRM) trainingen veel effectiever

Oorsprong van Team Resource Management training in de luchtvaart In de luchtvaart waren we als trainers gewend om 2- of 3-daagse Team Resource Management (TRM of CRM) trainingen te geven aan nieuwe piloten die bij een luchtvaartmaatschappij gingen werken. Dit waren voornamelijk klassikale trainingen, met oefeningen, groepsgesprekken, etc. Wij hebben initieel deze aanpak uit de luchtvaart gekopieerd… Lees meer »